English
Nederlands
withkids logo

Openbaar vervoer

Keuze tussen Travelcard en (Visitor)Oyster Card

De Oyster Card is te vergelijken met de OV-chipkaart in Nederland. Op deze kaart kun je dus een tegoed zetten. De Oyster Card berekent automatisch het meest voordelige tarief, daar hoef je je dan niet druk over te maken. In zones 1 t/m 6 geldt sowieso de day-capping. Dat betekent dat je dagelijks nooit meer dan een bepaald maximum bedrag hoeft te betalen voor het reizen met het OV in die zones.

Met de Travelcard kun je ervoor kiezen met het OV te reizen voor 1 of 7 aaneengesloten dagen in de zones waarin je wilt reizen. Het lijkt erop dat het reizen met een Travelcard langzamerhand wordt ontmoedigd. Het reizen met een 1-day Travelcard is (in 2018 ) altijd duurder dan de day-capping. Een 7-day Travelcard kan wel goedkoper zijn als je veel met het OV gaat reizen. Kijk op deze webite voor een overzicht.

dubbeldekker overground

Travelcard

Met de Travelcard kun je:

 • gratis reizen met bussen, metro, DLR, London overground en Tfl Rail
 • gratis reizen met trams vanaf zone 3
 • met korting reizen met Emirates kabebaan en op sommige trajecten van River Boat
 • gratis reizen met de meeste treinen van National Rail van zone 1-9 en daarbuiten naar Watford Junction, Broxbourne, Hertford East, Ware, St Margarets, Rye House en Shenfield.

De Travelcard is niet geldig voor deze treinlijnen:

 • Heathrow Connect tussen Hayes & Harlington en Heathrow
 • Heathrow Express
 • Southeastern high speed services tussen St Pancras International en Stratford International

Wanneer je door een zone gaat die niet geldig is op je Travelcard gaat dit automatisch af van het tegoed wat je op de Oyster Card hebt staan.

Een 1-day Travelcard is altijd een papieren versie. Een 7-day Travelcard kan op je Oyster Card gezet worden, maar je kunt ook een papieren versie kopen. Met de Travelcard reis je 1 dag of 7 aaneengesloten dagen. Je kan kiezen tot hoeveel zones je hiermee wilt reizen.

Er is een pasfoto nodig bij een papieren versie van de Travelcard. Wanneer je bij een station van de National Rail in Londen een papieren Travelcard koopt, dan kun je gebruik maken van een actie waarbij je met 2 personen attracties (zoals Londen Eye, Tower, Shard etc.) voor de prijs van 1 persoon kunt bezoeken. Zie hier voor meer details en de voorwaarden hiervan. Je moet van te voren tickets voor de atracties bestellen. Het lijkt gedoe, maar wellicht wel de moeite waard!

voorin lightrail

Oyster Card

De Oyster Card is is te gebuiken voor de bus, metro, tram, DLR, London Overground, TfL Rail, Emirates Air Line, River Bus services en de meeste National Rail services in London (zone 1-9). Klik hier voor overzicht. Daarnaast is het geldig voor de treinverbinding met het vliegveld Gatwick (Gatwick Express, Thameslink en Southern services), maar niet geldig op de Heathrow Express en de Heathrow Connect services tussen Hayes & Harlington en Heathrow 

Verschillen Visitor Oyster Card en (gewone) Oyster Card

De Visitor Oyster Card moet van te voren toegestuurd worden omdat deze niet in Londen verkrijgbaar is. Verzendkosten komen daar dus bij. Je kunt deze kaarten bijvoorbeeld bij het Brits Toeristenbureau kopen. Je betaalt dan aan verzendkosten €4,95 zonder track en trace, €8,25 aangetekend. Ook bij TfL (Transport for London) kun je een Visitor Oyster Card kopen die wordt toegestuurd. De verzendkosten voor verzending zonder track en trace zijn £3,25, per express kost £9,75.

Je krijgt met de Visitor Oyster Card wel korting bij een aantal restaurants, musea en winkels. Een complete lijst vind je hier. Bij een gewone Oyster Card betaal je £5,- borg, deze is later wel terug te krijgen. Bij een Visitor Oyster Card betaal je 'activeringskosten', deze zijn niet terug te krijgen.

De “gewone” Oyster Card kun je op veel plekken in Londen kopen, zoals alle metro-stations, treinloketten en serviceloketten van de TfL

Kijk op deze site (helemaal onderaan) voor een Nederlandse folder over de Visitor Oyster Card.

uitzicht lightrail lege bus

OV met kinderen

Tot en met de leeftijd van 10 jaar kunnen kinderen over het algemeen gratis met volwassenen meereizen. Daarna wordt het iets ingewikkelder.

Kinderen t/m 4 jaar

Kinderen t/m 4 jaar reizen gratis met een volwassene mee.

Kinderen van 5 t/m 10 jaar

Kinderen van 5 t/m 10 jaar reizen gratis mee met betalende volwassenen (tot 4 kinderen per volwassene). Dit geldt voor reizen met de metro, DLR Overgroud, TfL Rail en een heel beperkt aantal lijnen van de National Rail. Dit is wel een beetje verwarrend omdat volwassenen die gebruik maken van de Oyster Card wel de meeste treinen van de national rail mogen gebruiken. Kijk op deze website voor meer informatie en een overzicht van de treinlijnen.

Mocht je gratis willen reizen met de meeste andere National Rail lijnen, dan is een 5-10 Zip Oyster Photocard noodzakelijk. Daarnaast geeft een 5-10 Zip Oyster Photocard het voordeel dat kinderen met het kindtarief kunnen reizen bij Southeastern high speed services tussen St Pancras International en Stratford International, Gatwick Express Southern en Thameslink services tussen Coulsdon South en Gatwick Airport.

De Zip Oyster Photocard voor kinderen moet online worden besteld en kan dan worden opgehaald bij een Visitor Center. Hierbij moet ook de bevestigingsmail en het paspoort/id getoond worden voor controle van de leeftijd van het kind. Er moet tenminste een periode 28 dagen zitten tussen het moment dat je de Zip Oyster Photocard bestelt en de dag dat je de kaart ophaalt bij het Visitor Center. Kijk op deze website voor meer informatie. De kosten zijn £10,-. Kijk hier voor de locaties/openingstijden van de Visitor Centers.

Kinderen 11 t/m 15 jaar

De categorie kinderen van 11 t/m 15 jaar is wat lastiger, omdat ze niet meer zomaar gratis mee mogen meereizen met volwassenen. Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • koop een Oyster Card en zet hier een Young Persons Discount op (er zijn nl. geen speciale Oyster Cards voor kinderen). Dit kan bij een loket bij o.a. de metro-stations worden gedaan. Het kind betaalt dan half geld t.o.v. een volwassene. Ook het cappen (het maximum-tarief per dag) is de helft van wat geldt bij een volwassene. De Young Persons Discount geldt 14 dagen, daarna werkt de Oyster Card weer tegen standaard-tarief. Bij het laden van een Young Persons Discount moet je wel je kind meenemen en een bewijs van de leeftijd van het kind kunnen laten zien.
 • koop losse kaartjes tegen kindertarief
 • koop elke dag een 1-day Travelcard voor een kind
 • koop een papieren 7-day Travelcard voor een kind bij een station van National Rail. Je moet dan wel een pasfoto meenemen, maar de kaart wordt dan wel gratis en ter plekke gemaakt!
 • voor gratis reizen met de bussen en de trams en tegen kinder-tarief de andere TfL vervoermiddelen en de meeste National Rails services moet je een Zip Oyster Photocard kopen. Deze kost £15,-. De Zip Oyster Photocard voor kinderen moet online worden besteld en kan dan worden opgehaald bij een Visitor Center. Hierbij moet ook de bevestigingsmail en het paspoort/id getoond worden voor controle van de leeftijd van het kind. Er moet tenminste een periode 28 dagen zitten tussen het moment dat je de Zip Oyster Photocard bestelt en de dag dat je de kaart ophaalt bij het Visitor Center. Klik hier voor meer info en klik hier voor de locaties/openingstijden van de Visitor Centers.

uitzicht lightrail

Tegoed en borg terugvragen

Het tegoed op de Oyster Card loopt niet af, dus kun je de Oyster Card bewaren voor een volgend bezoek of aan anderen geven die Londen gaan bezoeken. De borg is alleen van een gewone Oyster Card terug te krijgen, niet van een Visitor Oyster Card! Wanneer het tegoed minder is dan £10,-, dan is het tegoed en borg (mits van toepassing) bij een kaartautomaat van de metro terug te krijgen. Dit geldt wel alleen als er sinds het eerste gebruik van de kaart 48 uur zijn verlopen. Als het tegoed meer dan 10 pond is zijn de mogelijkheden wat beperkter. Je kunt dan naar een Visitor centre (niet die in Gatwick) of bellen. Klik hier voor een gewone Visitor Card en hier voor een Visitor Oyster Card.

trein

Andere tips OV

 • Met MBNA Thames Clippers kun je met een boot over de Thames varen. De prijzen van een enkeltje voor volwassenen varieren van £3,90 tot £7,50 (afhankelijk van de zone, prijzen voor reizen met Oyster Card, anders is het iets duurder). Kinderen kunnen 50% goedkoper reizen door een kinderkaartje te kopen bij de kassa of de kaartautomaat of door gebruik te maken van een Oyster Card met kindertarief . Klik hier voor meer info.
 • Er zijn handige apps voor het openbaar vervoer in Londen, zoals de Citymapper-app (en andere)
 • De metro kan erg druk zijn in de spits (7:30 tot 9:30 en 16:30 tot 18:30). Vermijd dan vooral de Central line. Als het kan, neem dan de bus, die is veel rustiger!
 • In bussen en trams betaal je een vaste ritprijs. Je hoeft daarom alleen in te checken in de bus of in het geval van de tram op het perron.
 • De bus is een goedkoop alternatief voor een hop on-hop off bus wanneer je dit van te voren even uitzoekt. In de dubbeldekkerbussen heb je boven voorin een mooi uitzicht. Klik hier voor interessante busroutes.
 • In tegenstelling tot wat je zou verwachten… moet je rechts gaan staan op de roltrappen van de metro. Dan kunnen de mensen met haast je links passeren.
 • Over het algemeen zijn de Londenaren beleefd, zoals opstaan voor ouderen etc. We hebben zelfs meerdere keren meegemaakt dat mensen uit eigen beweging voor ons op een andere plek gingen zitten zodat wij als gezin bij elkaar konden zitten!
 • Wanneer je langer in Londen blijft kan contactoos betalen nog voordelig zijn. Dan heb je namelijk naast een maximum dag-tarief (day-capping) ook een maximum week-tarief (week-capping). Deze week-capping begint wel op een maandag en duurt dan t/m zondag. Zie hier voor meer informatie.

Door op "OK" te klikken geef je With Kids toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK